Po čebelah se zgleduj … pravi stari slovenski rek.

V navdušenem pričakovanju prvega svetovnega dneva čebel, ki ga bomo praznovali 20. maja 2018, smo v petek 11. maja učenci 4. b in c razreda gostili nenavadno družino.

Obiskal nas je gospod Matej Jeraša, ki se že mnogo let predano ukvarja s čebelarstvom. V razred nam je pripeljal čebelji panj s čisto pravo čebeljo družino kranjskih sivk. Pripravil nam je zanimivo in tudi zabavno prestavitev te svetovno znane avtohtone slovenske čebele, ki je za italijansko čebelo druga najbolj razširjena čebelja pasma na svetu. Izvedeli smo mnogo zanimivosti o razvoju in neverjetnih telesnih sposobnostih teh malih žuželk, o razdelitvi dela med čebelami pa o pasmah in pomenu čebel za človeka in naravo nasploh. Spoznali in okušali smo nekatere čebelje proizvode ter neizmerno uživali v preizkušanju čebelarjeve opreme.

Čebelar Matej nam je pojasnil, da so čebele zelo delovna in silno trdoživa bitja, a onesnaževanje okolja in nepremišljena uporaba pesticidov v kmetijstvu lahko resno ogrozi njihov obstoj.

Že Albert Einstein je svaril: »Ko bo izginila še zadnja čebela, bo človek preživel le štiri leta. Ko ni več čebel, ni več opraševanja, ni več rastlin, ni več živali, ni več ljudi

 

Sonja Pleško, učiteljica RP

(Obiskano 310 krat, današnjih obiskov 1)