Že zgodaj dopoldne nas je pot vodila proti gradu Kostel, ki s pripadajočim trgom predstavlja drugi največji grajski kompleks v Sloveniji. Grad je bil zaradi izpostavljene lege nad Kolpo in težje dostopnosti v času turških vpadov pomembna ovira oziroma obrambna točka v sistemu protiturške obrambe, hkrati pa je bil vključen v sistem kresišč, ki so služila za hitro obveščanje o prihajajoči turški nevarnosti. Leta 1809 so Kostelci napadli v gradu nastanjene francoske vojake in tako sprožili oboroženo fazo kočevskega protifrancoskega upora, največje vstaje proti francoskim okupacijskim oblastem v Sloveniji nasploh. Po povračilnem požigu gradu je ob robu trga nastala spodnja graščina, za katero pa je bilo usodno obdobje druge svetovne vojne. Kljub temu se je trška naselbina ohranila svoj značaj in je danes še edino naseljeno tovrstno naselje v državi. Z obnovitvenimi in rekonstrukcijskimi deli je bil gradu od devetdesetih let dalje povrnjen del nekdanje podobe, grad pa je dal ime in grb tudi današnji občini Kostel.

Od lani pa je pridobitev na gradu Kostel tudi nova didaktično-interaktivno vsebina ki je bila našim učencem kot dodaten kakovosten učni element.

To je bila igra pobega, zasnovana na konceptu priljubljenih escape roomov ali sob pobega, vendar z ekskluzivno prednostjo, saj se je igra odvijala na celotnem grajskem poslopju in, kar je najpomembnejše, zasnovana je bila na resničnih zgodovinskih dejstvih gradu in pokrajine Kostel.

Zaradi takšne vsebine smo jo tudi z lahkoto vključili v naš tabor.

Sedaj pa se počasi odpravljamo proti domu. Po treh dnevih našega medsebojnega druženja in spoznavanja nove okolice, se poslavljamo od doma CŠOD Fara polni lepih vtisov, nepozabnih doživetij in ob sklenitvi še trdnejših prijateljstev ter večjega medsebojnega spoštovanja.

Bilo je prelepo, nikoli pozabljeno in ostalo nam bo trajno zapisano v našem spominu…

Danilo Lukner

(Obiskano 263 krat, današnjih obiskov 1)