V soboto, 19. 11. 2016, na siv deževen dan, ki nam je preprečil izvedbo pohoda na Polhograjsko Grmado, smo mladi planinci planinskega krožka Osnovne šole Vič, pod vodstvom alpinistov in vodnikov Planinskega društva Rašica izvedli plezanje na plezalni steni v telovadnici Gimnazije Vič.

Najprej je Urban Lavrič iz 9.a vodil ogrevanje. Malo teka in gimnastičnih vaj, potem pa smo se že zbrali pod plezalno steno, ki sta jo zavarovala alpinista in ki sta nam tudi predstavila alpinistično opremo in varen način plezanja. Po predstavitvi smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina se je učila vezanja vozlov, ki so potrebni za varovanje pri plezanju. Druga skupina si je nadela plezalne pasove in splezala eno do dve smeri. Nato sta se skupini zamenjali.

Vozlanje ni tako enostavno, kot je na prvi pogled morda videti. Kar precej smo se namučili, da smo enega ali dva vozla osvojili. Pri plezanju smo zelo uživali. Nekateri, ki že trenirajo plezanje, so smeri splezali do vrha, drugi sicer ne, a vaja dela mojstra in kdo ve, morda bo kdaj tudi kdo izmed nas postal tako vrhunski plezalec kot sta nam to dokazala slovenska zmagovalca svetovnega pokala v letošnjem letu v težavnostnem plezanju Janja Garnbret in Domen Škofic.

Po plezanju smo v šoli na Tržaški pomalicali in se nato sprehodili do Žabarja, kjer smo si privoščili sladoled ter druge slaščice, ki jih imajo v tej imenitni slaščičarni. Nato smo se vrnili v šolo in v naši telovadnici odigrali še nekaj iger med dvema ognjema.

Tako je še prehitro minilo sobotno dopoldne in zopet smo se, namesto da bi zaradi dežja ostali doma, naučili nekaj koristnega in zanimivega, se gibali, družili in zabavali.

 

Zapisala: Mateja Novoselič, profesorica pedagogike

Fotografije: Aleš Letonja, profesor športa

(Obiskano 246 krat, današnjih obiskov 1)