V petek, 3. februarja, je na OŠ Nove Jarše potekalo področno ekipno prvenstvo osnovnih šol v kategorijah do 12 in do 15 let, ločeno za dečke in deklice. V starejši kategoriji nismo nastopili, ker so nekateri naši učenci sodelovali na mednarodnem turnirju v Novi Gorici, nekateri pa so bili v šoli v naravi. Zato smo nastopili le z ekipama Deklice do 12 let in zelo pomlajeno ekipo Dečki do 12 let.

Ekipa deklic se je dobro odrezala – zasedle so drugo mesto. V ekipi so nastopile Laura Krstič (na 1. deski), Sara Pintarič (na 2. deski) in novinka Farah Oraščanin. Čeprav Laura in Sara nastopata bolj poredkoma, sta bili uspešni, zlasti Laura, ki je premagala vse nasprotnice. Pomankanje izkušenj je uspešno nadomestila z načrtno in preudarno igro. Sara je na 2. deski dosegla zelo dobrih 66%. Zelo pozitivno je presenetila novinka Farah, najmlajša v ekipi. Ni se ustrašila starejših in večjih nasprotnic, prvo je premagala po uspešno izpeljanem napadu na kralja. Le pomankanje tekmovalnih izkušenj je botrovalo njeni smoli, ko je v drugi igri povsem nadigrala nasprotnico in jo oskubila, vendar je izgubila na čas.

V skupini Dečki do 12 let smo nastopili z povsem pomlajeno vrsto in zasedli sedmo mesto med 10 ekipami. Vsi so učenci tretjega razreda in med sabo dokaj izenačeni, po vrsti so nastopili tako: Mate Beštek (1. deska), Kris Lalić, Jaka Triller, Izak Topolšek in rezerva Lukas Ferkolj. Občasno nastopajo na mesečnih turnirjih  najmlajših. Na zadnjem sta nastopila Mate in Izak, ki je v dokaj močni in številčni konkurenci zasedel deveto mesto.  Najtežje delo je tokrat imel Mate, ki se je srečeval z najboljšimi  igralci nasprotnih ekip – nekateri so bili udeleženci državnih prvenstev. V zadnji partiji zadnjega kola je Mate zdržal proti starejšemu nasprotniku in zmagal ter požel aplavz. Vsi iz ekipe so se solidno odrezali. Priložnost te generacije je v letošnjih tekmovanjih (ekipnih in posamičnih) v starosti do 9 let.

V petek, 17. februarja, ja na naši šoli na Abramovi mesečni turnir mladih (do 15 let). Ker za naše učence ni prijavnine, vas vabim, da se tekmovanja udeležite v čim večjem številu. V skupnem seštevku celoletnega ciklusa naša šola zaseda drugo mesto.

Že prej pa bo mesečni turnir za najmlajše (do 10 let), ki bo v torek,14. februarja, na OŠ Kašelj. Vabljeni, v lanskem ciklusu je naša šola na koncu bila druga.

Mentor šahovskega krožka Marjan Butala

(Obiskano 278 krat, današnjih obiskov 1)