Razstava arhitekturnih in urban art del v okviru projekta Erasmus +

Do 20. 6. vas vabimo k ogledu razstave arhitukturnih in urban art del, ki je v avli šole na Abramovi.

Vabljeni!


Razstava arhitekturnih in urban art del je prikaz dela, ki so ga ustvarili učenci naše šole v tem šolskem letu, večina del pa je nastala v tednu, ko smo gostili učence in učitelje naših partnerskih šol. Gostovanje, ki smo ga organizirali med 29. 5. in 4. 6. 2016 je bilo namenjeno spoznavanju arhitekture in urbane umetnosti.

Učitelji iz partnerskih šol so poučevali o različnih arhitektih in umetnikih, ki prihajajo iz njihovih držav ali tam ustvarjajo. Tako  so francoski učitelji predstavili umetnika Pejaca, ki želi vsem ljudem približati umetnost, saj lahko njegove umetnine vidimo na ulicah različnih mest po svetu.

Na Poljskem imajo veliko stenskih poslikav – muralov in prav mesto Bialystok slovi po najlepših muralih. Učenci so pri uri poljskih učiteljic ustvarjali svoje murale.

Turki so predstavili umetnika po imenu Leo Lunatic, ki slovi po umetniških grafitih, ki vključujejo pande. Učenci pa so izdelali Zigurate, starodavne zgradbe, ki so jih v Aziji zidali že 4000 let p. n. št.

Bolgari so prikazali, kako lahko popestrimo našo okolico s ptički, saj so učenci izdelali ptičke ter jih obesili na drevesa v okolici šole.

Madžari so nam povedali, da je na vzhodnem Madžarskem na gradu Breda prva stalna video projekcija. S projekcijo posebne svetlobe in glasbe oživljajo zapuščeni grad ter tako privabljajo turiste. Učenci pa so pri madžarski učni uri spoznavali, kaj je umetnostna terapija ter ob posebni pesmi slikali svoja občutenja.

Pri slovenski učni uri so učenci spoznali dela našega velikega arhitekta Jožeta Plečnika ter njegov nerealiziran projekt Katedrala svobode – slovenski parlament. Naučili so se, čemu služijo stebri, kaj pomeni parlament ter iz posebnih lesenih gradnikov sestavili svoj parlament.

Ograjo zunaj šole krasi »3D grafit«, ki prikazuje zastave vseh partnerskih držav ter najbolj znane stavbe iz mest, kjer so šole. Zamisel za »3D grafit« smo zaupali arhitektkama Meti Kutin in Nataši Jesenšek Koder iz programa Arhitekturice – arhitekturne ustvarjanice. Arhitektki s šolo sodelujeta že nekaj mesecev ter sta pripravili nekaj delavnic pred gostovanjem tujih partnerjev. Tako so učenci 1. r. pod njunim vodstvom spoznavali nekatere osnovne arhitekturne pojme ter naredili pročelja različnih ustanov. Učenci 4. r pa so spoznavali ter sami izdelali nebotičnike.

Prijatelji_projekta

Marja Panker

 

 

 

(Obiskano 112 krat, današnjih obiskov 1)