V torek, 20. decembra tega leta, je Zavod 404 v računalnici na Tržaški izvedel delavnico pod zgoraj navedenim imenom. Spoznali smo se z novim programom za 3D modeliranje imenovanim Tinkercad. Med pripravo na delavnico nam je nekaj sivih las naredil sam način registracije, da smo lahko uporabili vse možnosti omenjenega programa. Ta program namreč ni mogoče naložiti na svoj računalnik, ampak se lahko uporablja le interaktivno preko spleta, izdelki pa se hranijo v »oblaku« (nam neznano kje). Za mladoletne uporabnike se morajo najprej prijaviti starši in dovoliti, da se njihovi otroci lahko registirajo. Tudi to smo uspeli dati skozi.

Delavnice se je udeležilo osem najbolj zagrizenih članov tehniškega krožka na Tržaški in bratec ene članice.

Nekateri so se že doma spoznali s programom in celo izdelali kakšen 3D model. Sodelavka zavoda nas je strukturirano popeljala skozi uporabo programa in za vajo smo naredili nekaj preprostejših 3D modelov.

Najbolj nas je seveda zanimalo, kako poteka samo 3D tiskanje, o katerem se že nekaj časa govori. Ta tehnologija veliko obeta. Sodelavca zavoda sta s sabo prinesla 3D tiskalnik, ki so ga na zavodu sami naredili.

Sodelavka zavoda nas je na koncu vodila, da smo zmodelirala preprosto miniaturno skodelico, da si ogledamo sam postopek 3D tiska. Pred tiskom je datoteko modela pretvorila v g kodo (z drugim programom), ki je tiskalnik razume. Tiskanje je bilo seveda najbolj zanimiv del delavnice. Sodelavec zavoda nam je veliko povedal o samem tiskalniku in tehnologiji 3D tiska. Na žalost nismo mogli za vsakega natisniti svoj izdelek – tiskanje ene posodice premera 20mm in višine 15mm je trajalo več kot 10 minut.

predstavitev 3D tiskalnika
Izdelki natisnjeni s predstavljenim 3D tiskalnikom

Mentor tehniškega krožka Marjan Butala

(Obiskano 273 krat, današnjih obiskov 1)