12. februarja 2018 smo se s skupino učencev odpravili na obisk k enoti konjeniške policije, ki se nahaja poleg hipodroma Stožice. Spremljali sta nas učiteljici Barbara Gregorič in Aleksandra Kambič. Do tja smo se peljali z mestnim avtobusom od postaje na Tržaški cesti do Stožic, potem smo nadaljevali peš do hipodroma.

Ko smo prišli tja, nas je sprejel dežurni policist konjeniške policije. Razložil nam je, kako bo potekal ogled in kaj nam bo predstavil. Najprej nas je odpeljal do nadstreška, kjer so hranili seno za konje in žagovino kot steljo za hlev. Nato nas je odpeljal do hlevov, kjer so imeli pet lipicancev. Ogledali smo si lipicanca z imenom Maestoso-Dubovina, ki smo ga lahko tudi božali. Lipicanec dobi prvo ime po žrebcu, drugega pa po kobili. Nato smo se odpravili v drug predel hleva, kjer prebivajo ostali konji. Policist nam je pokazal konja z imenom Color me red. Na prvi pogled je izgledal zelo prijazen. Ko sem se mu približala, se mi je pustil božati, zato sem policista vprašala, če ga lahko skrtačim in dovolil mi je.

Komandir nam je pokazal tudi opremo za zaščito konja in policista med delom. Mednjo sodijo ščitniki za konja in plastična zaščita za konjeve oči, med opremo policista pa neprebojni jopič in brezrokavnik z velikimi žepi za shranjevanje lisic, walkie-talkie naprave in pištole. Za zaščito svojega telesa uporabljajo policisti še ščitnike za koleno in gleženj ter ščitnike za roke in komolec, da lahko varno opravljajo svoje delo.

Na obisku Policije smo se veliko naučili, videli zelo urejeno opremo in bokse za konje z drsnimi vrati. Na vsakem boksu je ime konja, letnica rojstva konja in pregled količine sena, briketov in druge prehrane za posameznega konja. Policisti si za konje vzamejo veliko časa, jih lepo negujejo in za njih skrbijo. Če boste po Ljubljani srečali policista s konjem je to eden od konjev, ki smo jih spoznali na našem obisku. Ustavite jih in povedali vam bodo kaj zanimivega.

 

Zapisala: Barbara Krajnc, učenka 7. b razreda

(Obiskano 181 krat, današnjih obiskov 1)