Na OŠ Nove Jarše je v petek, 7. februarja, v popoldanskih urah tega leta potekalo Ekipno prventvo ljubljanskih OŠ v starostnih kategorijah do 12 in do 15 let, ločeno za dečke in deklice. Naša šola je nastopila v najbolj številni skupini Dečki do 12 let. Igrali so sedem krogov po švicarskem sistemu, s tekmovalnim tempom 13 minut osnovnega časa in časovnim dodatkom dveh sekund po vsaki potezi. Na koncu so se Vičani uvrstili v zlato sredino – ob delitvi 4. do 6. mesta so po dodatniem kriteriju (šahovske točke) osvojili šesto mesto. Tri prvouvrščene ekipe so glede na naskok bile razred zase OŠ Prežihovega Voranca, OŠ Janka Modra, OŠ Riharda Jakopiča), ekipe uvrščene od 4. do 8. mesta pa so bile nekakšna zlata sredina. Naši dečki so v prvem krogu premagali na koncu drugouvrščeno ekipo. Do osvojitve 4. mesta jim je na koncu zmanjkalo le pol šahovske točke (en remi!). Nastopili pa so celo brez rezerve, torej so celotno tekmovanje igrali brez počitka.

Posamezniki z naše šole so dosegli naslednje rezultate:

– Na prvi deski je nastopil Artem Cherkasov (5. raz.) in je seveda imel najtežje nasprotnike. Dosegel je dve točki iz sedmih iger. Zelo ga je prizadela smola v drugem krogu, ko je najprej po težkem boju imel dobljeno pozicijo, nato pa se ni zadovoljil z remijem z ponavljanjem pozicije in je celo izgubil. Praviloma je ustvarjal dobre in obetavne pozicije, a mu primanjkuje tekmovalnih izkušenj. Tako je v dvoboju s končnimi zmagovalci proti njihovi prvi deski imel že celega skakača in kmeta več, a je nesrečno izgubil.

– Na drugi deski je nastopil Miha Vodičar (4. raz.) in dosegel  3, 5 točk. Letos je nekoliko manj nastopal, prehitro odločanje ga je oviralo na začetku tekmovanja, ujel se je proti koncu – remiziral je celo proti izkušeni in uveljavljeni drugi deski končnih zmagovlcev.

– Tretjo desko je uspešno zastopal Aljaž Berginc (5. raz.) – osvojil je 4,5 točk. Šele zadnje leto se šahu posveča nekoliko bolj. Nastopil je tudi na posameznem regijskem prvenstvu do 12 let.

– Na četrti deski je igral najmlajši v ekipi – Jakob Kovačič (2. raz.) in se uspešno kosal s praviloma starejšimi nasprotniki. Z zelo preudarno igro je dosegel 5 točk. Tudi on je pred tem nabiral izkušnje na posameznem regijskem prvenstu do 8 let, ki je potekalo januarja.

 

Mentor šahovskega krožka Marjan Butala
(Obiskano 154 krat, današnjih obiskov 1)