V ponedeljek, 21. 9. 2015, smo se z učenci 5. d razreda sprehodili do Kongresnega trga, kamor so nas povabila ljubljanska invalidska društva. Na prireditvi smo spoznali ljubljansko društvo paraplegikov, društvo gluhih in društvo slepih in slabovidnih. Namen srečanja je bil, da se širši množici ljudi predstavijo različne prepreke, s katerimi se invalidi srečujejo v vsakodnevnem življenju. Za začetek smo spoznali nekaj praktičnih pripomočkov, katere uporabljajo paraplegiki (poseben glavnik, pisalo, zobna ščetka, pribor …). Po uvodnem delu so se učenci posedli na invalidski voziček in prevozili krajši poligon, na katerem so bile ovire, kot so klanec, robnik, vožnja po grobi površini, slalom med stožci …

Naslednja postaja je bila stojnica, na kateri so nas gluhi naučili, kako se prikaže z rokami svoje ime in še nekaj vsakodnevnih fraz. Učenci so se v govorici gluhih naučili pokazati svoje ime.

Za konec smo se ustavili še pri slepih in slabovidnih. Pokazali so nam Breilovo pisavo in nam nadeli na glavo nekaj »hecnih« očal, ki so ponazarjala stopnjo slabovidnosti. Nato smo se s čisto posebno belo palico, ki jo uporabljajo le slepi in z očali,  s katerimi smo videli le »temo«, sprehodili po ovinkasti stezici, polni ovir.

Bilo je zelo zanimivo in čeprav so nam invalidi predstavili ovire, s katerimi se srečujejo v vsakodnevnem življenju, so poskrbeli, da smo se pri tem tudi zabavali. Veselimo se ponovnega srečanja z njimi.

Aleš Letonja

(Obiskano 91 krat, današnjih obiskov 1)