V soboto, 14. januarja 2017, smo se mladi planinci Osnovne šole Vič povzpeli na Križno Goro, 680 m visoko vzpetino, ki se nahaja severozahodno od Škofje Loke, v osrčju Škofjeloškega hribovja. Na vrhu stoji cerkvica Svetega Križa, v bližini cerkve pa je tudi lovski dom.

Na pot smo se podali pri naselju Podlubnik na obrobju Škofje Loke. Toplo oblečeni in dobro opremljeni mladi viški planinci se nismo ustrašili snega in mraza ter smo pogumno zakorakali skozi vas Trnje. V daljavi nas je vabeče pozdravljal Lubnik, mi pa smo nadaljevali pot mimo ledeno mrzlega Virološkega potoka, kjer smo se na bližnji jasi odpočili in se poigrali z orientacijsko igro, ob kateri nas je prijazna vodnica Jana seznanila, kje točno se na zemljevidu  Slovenije nahaja Škofjeloško hribovje s Križno Goro. Nato smo se povzpeli v zasneženi gozd, ki se je v soncu pravljično lesketal, odet v tisoče snežnih kristalčkov. Starejši planinci so prijazno ponudili pomoč mlajšim pri premagovanju gozdnatih ovir in sneženih strmin. Mimo zaselka Cavrn smo se čez položno senožet znova povzpeli v gozd, tokrat pa so nas vodnik Rok, Urban in skupina starejših planincev naučili pravilno oblikovati snežno gaz za skupino pohodnikov. Naredili so imenitno gaz in prav udobno je bilo hoditi po njej.

Kot bi mignil smo osvojili vrh, saj nam je zadnji del poti vseskozi ponujal prelestne razglede na s soncem obsijane vršace Kamniških Alp. Ustavili smo se v lovski koči, kjer smo požigosali naše planinske dnevnike in se podali na kosilo v bližnjo Gostilno pri Boštjanu. Tam so nas toplo sprejeli in pogostili. Ob povratku smo ob cerkvici zgradili sneženi obrambni zid in uprizorili pravo snežno bitko v kepanju. To je bilo vriskanja in veselja!

Sonja Pleško, učiteljica razrednega pouka

Fotografije: Aleš Letonja, športni pedagog

 

 

(Obiskano 123 krat, današnjih obiskov 1)