V soboto, 21. oktobra 2017, smo se učenci planinskega krožka skupaj z vodniki Mladinskega odseka Planinskega društva Rašica in učitelji spremljevalci podali na prvi izlet v šolskem letu 2017/18. Vseh skupaj nas je bilo kar 62 pohodnikov.

Iz meglene Ljubljane smo se kar z dvonadstropnim avtobusom odpeljali proti Gorenjski. Med vožnjo smo občudovali prostrana polja oljne ogrščice, ki so se zlatila vse do Cerkelj. V vasi Adergas smo izstopili, se nadihali svežega zraka, nastavili svoja lička toplemu jesenskemu sončku in se podali na pot. Mladi planinci so se spraševali, če smo sploh še v Sloveniji, saj jim je ime naselja zvenelo tuje, čisto nemško. No, v resnici nemščina te besede ne pozna, so pa to vas pred skoraj 800 leti resnično ustanovile nemške redovnice in obstaja več razlag njenega imena: An der Gras pomeni na trati (in v bližini je res naselje Trata), An der Gasse pa pomeni na ulici. Naša vodnica Jana nam je z igro pomagala orientirati se in tako smo ugotovili, kje točno se nahajamo ter mlade planince spodbudila k razmišljanju o varni in odgovorni hoji v hribe.

Pot nas je vodila skozi prostrane gorenjske gozdove, ki jih je jesen obarvala v tisočere odtenke rdečih, oranžno rumenih in rjavih barv. Med potjo je vodnik Rok naši številčni planinski ekipi predstavil osnove prve pomoči v gorah; učitelju Alešu je padel na glavo kostanj in poškodbo je bilo potrebno oskrbeti, preden smo nadaljevali s potjo. Tik pod vrhom Štefanje gore smo se ustavili na sončni senožeti, kjer smo pomalicali, se spočili in naigrali ter naužili čudovitih razgledov proti Krvavcu, Kalškem grebenu, Kočni in Grintavcu. Povzpeli smo se le še do vrha, na katerem stoji cerkvica sv. Štefana (748 m). Nato smo se spustili do brunarice, kjer smo se okrepčali, požigosali in izpolnili naše planinske dnevnike ter se nato po gozdni poti vrnili v dolino.

Mladi planinci so se na prvem pohodu odlično odrezali in vsi vodniki in spremljevalci jim na tem mestu izrekamo pohvalo ter jim kličemo na svidenje na naslednjem izletu.

Planinski pozdrav!

Sonja Pleško, učiteljica razrednega pouka

Aleš Letonja, profesor športa

(Obiskano 71 krat, današnjih obiskov 1)