Leto je naokoli in  so se zopet pomerili učenci ljubljanskih OŠ na uradnem tekmovanju za uvrstitev na državno prvenstvo pod okriljem Ministrstva za šolstvo. Tekmovanje je potekalo v popoldanskih urah na OŠ Nove Fužine v petek, 24. novembra.  Tekmovali so v štirih ločenih skupinah: dečki do 12 in do 15 let ter ločeno dekleta v enakih starostnih skupinah. Tempo igre je v vseh skupinah bil enak – 15 minut na igralca za celo partijo.

V skupini Dekleta do 15 let so letos nastopile le dve. Naša Katarina Mazzini je prepričljivo odpravila nasprotnico z 2-0 in se uvrstila na posamezno državno prvenstvo, ki bo naslednje leto. Katarina je šahovsko dokaj aktivna in se udeležuje različnih tekmovanj med mladino in odraslimi. Na šahu dela tudi individualno.

V skupini Deklice do 12 let jih je nastopilo sedem , nismo imeli predstavnice.

V skupini Dečki do 12 let je nastopilo rekordno število tekmovalcev – kar 49. Po hudih bojih v sedmih krogih je zmagal naš učenec Aleks Jeršič, ki je bil tudi ratinški favorit številka 1. Osvojil je 6,5 točk iz sedem iger – remiziral je le na koncu z tretjeuvrščenim, premagal pa je drugega v končni uvrstitvi in seveda še pet nasprotnikov. Ker je po ratinških točkah že direktno uvrščen na državno prvenstvo, bo še en učenec dobil možnost sodelovanja. Aleks se šahovsko dodatno izobražuje in udeležuje tekmovanj tudi med odraslimi. Štirje prvouvrščeni so v enakem zaporedju bili tudi favoriti prvenstva. Aleks letos zadnjič nastopa v omenjeni konkurenci, naslednje leto bo lahko v skupini do 15 let. V tej skupini je nastopil tudi dve leti mlajši Mate Beštek in z osvojenimi 4 točkami zasedel 24. mesto. V zadnjem krogu je premagal dve leti starejšega nasprotnika.

V skupini Dečki do 15 let je med 11-mi udeleženci nastopil naš učenec Jaka Tavčar. Bil je med mlajšimi, po ratingu pa 5. nosilec. Tudi v tej skupini so odigrali sedem krogov. Jaka je osvojil 4 točke in se uvrstil dobesedno na sredino razpredelnice, na 6. mesto. Štirikrat je zmagal, trikrat izgubil. Boljšo uvrstitev si je pokvaril z nepravilno potezo v dobljeni končnici proti nasprotniku, ki je potem bil uvrščen pred njim.

Natančnejši izidi so dosegljivi na spletni strani ŠZS:

http://www.sah-zveza.si/klub.asp

Vsem skupaj čestitke za borbeno igro, Katarini in Aleksu pa želimo čim bolj uspešen nastop na državnem prvenstvu.

 

Mentor šahovskega krožka Marjan Butala

(Obiskano 196 krat, današnjih obiskov 1)