Mladi planinci smo se tudi na eno izmed januarskih sobot odpravili v planine. Tokrat smo si za cilj izbrali Limbarsko goro, hrib, ki se nahaja v bližini Moravč, to je vzhodno in nedaleč stran od Ljubljane. Z avtobusom smo se odpeljali do vasice Gabrje, v kateri se je začela naša pot, ki se je sprva vila strmo skozi gozd, nato pa se je nekoliko položila in nas v dveh urah hoje z nekaj postanki pripeljala do vrha.

Više smo se vzpenjali, hladnejše je bilo ozračje, na vrhu pa so nas pričakale prave zimske razmere. Snega sicer ni bilo, pihal pa je mrzel severni veter in spustila se je megla. Tako smo se z veseljem in s hvaležnostjo pogreli v manjši gostilnici, v kateri nam je prijazna, čez osemdeset let stara, a vitalna oskrbnica ponudila zavetje. V njej smo pomalicali, izpolnili dnevnike in vanje odtisnili žige. Ko smo si odpočili, smo gostilnico zapustili in se zbrali pri cerkvici poleg nje. Tek, štafetne in druge igre ter iskanje skritega zaklada so nas še dodatno ogrele na našem izletu, zanimivo pa je bilo tudi krajše predavanje vodnice Jane, ki nas je poučila o orientaciji s pomočjo karte in kompasa.

V dolino in domov smo se vrnili zadovoljni in prijetno utrujeni, predvsem pa smo se nadihali svežega hribovskega zraka, ki nam ga v teh zimskih mesecih, ko je v mestu megla in ko večino časa preživimo v zaprtih ogrevanih prostorih, močno primanjkuje. Tako že komaj čakamo naslednjega planinskega izleta! To bo, če bo le vreme dopuščalo, zanimiva snežna zimska tura.

 

Zapisala: Mateja Novoselič, profesorica pedagogike

Fotografije: Sonja Pleško, profesorica razrednega pouka

(Obiskano 91 krat, današnjih obiskov 1)