Na OŠ Vič ima šport posebno mesto, saj se iskreno trudimo, da so naši učenci deležni kvalitetne športne vadbe.

Že v devetdesetih letih smo učencem med prvimi v Sloveniji ponudili nivojski pouk učenja športa in na osnovi tega projekta pridobili sredstva za dodatnega učitelja športa na nižji stopnji. V tem obdobju smo organizirali tudi številne športne tabore, ki jih poskušamo ohranjati tudi v današnjem času.

Poleg rednega pouka športa učencem ponujamo obvezne in neobvezne predmete s področja športa, šole v naravi in tabore, organiziramo nočni pohod čez Rožnik skupaj s starši, športno popoldne v igranju odbojke, kjer so v glavni vlogi učenci, tekmujemo za naj športni razred in naj športnika in športnico naše šole. Vsako leto se z učenci udeležimo ljubljanskega maratona in teka trojk. Število sodelujočih učencev se vsako leto veča (letos je teklo 150 učencev na teku trojk). Z učenci smo pripravili tudi kratek film in plakate na temo minuta za zdravje, med glavnim odmorom pa imamo organiziran rekreativni odmor (igranje namiznega nogometa in biljarda).

Čeprav še nimamo urejene atletske steze in imamo premajhne vadbene površine v telovadnici, dosegamo na športnih tekmovanjih izvrstne rezultate. Že več let smo ekipni prvaki Ljubljane v atletiki, krosu, dvoranski atletiki, učenke se uvrščajo na ekipna državna prvenstva v atletiki (letos so osvojile 3. mesto), v lanskem šolskem letu smo imeli tudi državnega prvaka v skoku v višino ter v ženski štafeti 4 X 100 m,… Redno se uvrščamo tudi na državno prvenstvo v odbojki, športni gimnastiki, …

Na šoli imamo že dolgo v veljavi tudi Pravilnik o statusu učencev športnikov in kulturnikov.

Skratka, šport res zaznamuje OŠ Vič.

V zadnjih letih pa smo še posebej ponosni na učenca 9. razreda Sandra Jeršina Tomassinija, ki postavlja državne rekorde v skoku v višino kot po tekočem traku. Njegov trenutni  rekord  je 215 cm, kar ga v njegovi starostni kategoriji (U18) uvršča med najboljše tri skakalce na svetu (v družbi z dvema Kitajcema). Sandro trenira pod vodstvom Damjana Šparovca v atletskem klubu AD Mass. Je preprost fant, ki bo šolanje najverjetneje nadaljeval v športnem razredu Gimnazije Šiška. Kot pravi njegov trener ima glavo na pravem mestu in razmišlja glede na svojo starost zelo odraslo. Upamo in želimo mu, da na svoji športni poti uspe in mu tudi sporočamo, da smo zelo ponosni nanj. Upamo tudi, da se bo priključil nekdanjim številnim znanim športnikom, ki so obiskovali OŠ Vič:

Mateji Svet, Karin Paškulin-Stare, Ledi in Jeleni Strel-Kosmač, Enesu Hodžiču, Roku Samsi, Sašu Udoviču, Blažu Puljiču, Slavku Duščaku, Alešu Kuncu, Blažu Pucu, Branetu Oblaku in svetovnemu prvaku Aljažu Peganu.

214 cm (državno prvenstvo, maj 2019)

Rekord je popravil na 215 cm na šolskem prvenstvu skupine D, 22.5.2019

Več si lahko o tem perspektivnem športniku preberete na atletska-zveza.si

(P. Kastelic: Kdor visoko leta, obstaja možnost, da je Sandro Jeršin Tomassini)

 

V Ljubljani, 23. 5. 2019                                          Zapisala: Karmen Pleteršek, prof. športa na OŠ Vič

(Obiskano 628 krat, današnjih obiskov 1)