Udeležba mladih šahistov na Posameznem prvenstvu ljubljanskih OŠ v šahu 2019

V petek, 29. 11 tega leta je na OŠ Nove Jarše v popoldanskem času potekalo Posamezno prvenstvo ljubljanskih OŠ v šahu za leto 2019 v starostnih kategorijah do 12 in do 15 let, ločeno za dekleta in fante. Z naše šole so se tekmovanja udeležili štirje, trije dečki in ena deklica.

Dečki so nastopili v skupini do 12 let, ki je bila najštevilčnejša (53 tekmovalcev). Igrali so sedem kol po švicarskem sistemu, s časovno kontrolo 13 minut in časovnim dodatkom dveh sekund na potezo. Nastopili so tudi najboljši ljubljanski učenci-šahisti, ki izkušnje že nabirajo med odraslimi in so tudi tukaj krojili vrh. Naši dečki se zaenkrat občasno udeležujejo le tekmovanj med vrstniki. To so Miha Vodičar, Artem Cherkasov in Aljaž Berginc. Na koncu so vsi trije presegli pričakovani dosežek glede na osebni rating.

Miha Vodičar (naš najmlajši) je z osvojenimi štirimi točkami zasedel zelo dobro 15. mesto. V 5. kolu ni izkoristil boljše pozicije in nekoliko popustil ob koncu tekmovanja.

Najbolj borben med našimi je bil Artem Cherkasov, leto starejši ob Mihe, prav tako s štirimi točkami. Osvojil je 16. mesto. V predzadnjem, šestem kolu je dolgo držal dobro pozicijo proti na koncu drugouvrščenemu (in tudi drugemu favoritu) in čisto na koncu zapravil neodločen izid in s tem še boljšo uvrstitev.

Aljaž Berginc je dobro začel. V 5. kolu je s črnimi igral proti na koncu petouvrščenemu in dosegel boljši položaj, a je proti koncu popustil in izgubil. To ga je potrlo in je do konca igral pod svojimi zmožnostmi ter zasedel 33. mesto.

Favoritom tokrat ni bilo lahko, a se je na koncu v glavnem izšlo po pričakovanjih. Mlajši se zlepa niso pustili, celo glavni favorit in končni zmagovalec je v četrtem kolu preživljal težke trenutke proti dve leti mlajšemu. Vendar slednji ni izkoristil že ustvarjene dobljene pozicije in je glavni favorit iztržil celo točko.

Med dekleti do 12 let je med 17 tekmovalkami nastopila Lora Sraka, ki je s tremi točkami iz sedmih iger zasedla 11. mesto. Hrabro se je borila proti starejšim in izkušenejšim nasprotnicam, a ji je primanjkovalo poznavanje taktičnih prijemov. Med dekleti je favoritinj bilo 4-5, izstopala je nekajkratna udeleženka evropskih in svetovnih mladinskih prvenstev Taja Guid, ki je tudi suvereno zmagala.

 

 

Pripravil mentor šahovskega krožka Marjan B.

(Obiskano 217 krat, današnjih obiskov 1)