MEDNARODNI PROJEKT Erasmus+ IN OTHERS' SHOES
Mednarodni projektni sestanek v Nemčiji - November 2017

V  okviru  Erasmus+ projekta In your shoes smo se od 20. do 23. novembra 2017 udeležili prvega mednarodnega projektnega sestanka v Nemčiji, v mestu Bobingen. Cilj projekta In your shoes je z usposabljanjem učiteljev ter seznanjanjem učencev in lokalnih skupnosti na področju globalnega državljanstva  vzpodbuditi empatijo, kritično razmišljanje ter izvajanje humanitarnih in razvojnih projektov. Osnovna šola Vič bo prva šola v Sloveniji, ki bo sodelovala v usposabljanju za globalnega učitelja.

Osnovna šola Vič v projektu sodeluje z osnovnimi in srednjimi šolami iz Nemčije, Italije, Španije, Estonije, Turčije  ter s koordinatorsko organizacijo Global Education Derby iz Velike Britanije, ki je aktivna  na področju globalnega učenja in mednarodnega razvojnega sodelovanja.

Na šoli, ki je izrazito multikulturno usmerjena, z učenci iz več kot 40 držav, so nam učenci pripravili bogat program dobrodošlice. Razkazali so nam prostore šole ter nas povabili k glasbeni uri. V okviru aktivnosti so nas med drugim peljali v Augsburg na ogled prvega socialnega projekta na svetu Fuggerei, ki neprekinjeno poteka že več kot 500 let in kjer lahko ljudje z nizkimi dohodki stanujejo za 88 centov letne najemnine!

Koordinatorska organizacija Global Education Derby je pripravila izobraževanje o metodi globalnega državljanstva.  Predstavili so nam tudi aktivnosti, ki jih njeni člani izvajajo v državah v razvoju. Gostujoča šola je z nami delila izkušnje integracije otrok beguncev, saj je v času begunske krize nekaj otrok beguncev prišlo na šolo. Na uvodnem projektnem sestanku smo prav tako določili prioritete projekta, se dogovorili za vodenje dokumentacije in spremljanje izvajanja aktivnosti.

Veselimo se, da bomo že v januarju 2018 ponovno sodelovali na naslednjem delovnem srečanju sodelujočih šol  v Derbyju v Veliki Britaniji, kjer nas čaka usposabljanje s strani priznanih britanskih strokovnjakov na področju filozofije za otroke ter usposabljanja za globalnega učitelja.

Koordinator  Robin Dewa

ERASMUS+ IN OTHERS' SHOES, Derby - Maj 2018

Irena Koncilja in Robin Dewa sva se udeležila  tretjega izobraževalnega srečanja in obenem drugega usposabljanja v  okviru mednarodnega šolskega projekta Erasmus+ In Others’ Shoes v Derbyju. Izobraževanje pod vodstvom Dr. Flick Dunkley in profesorice Liz Craven nam je  vsem sodelujočim učiteljicam in učiteljem sedmih držav (Velika Britanija, Nemčija, Italija , Španija, Estonija, Turčija, Slovenija) približalo vključitev globalnega državljanstva ter filozofije za otroke v britanskem šolskem sistemu, obenem pa preko delavnic omogočilo tudi preizkus konkretnih vsebin teh dveh področij v okviru pouka.  Istočasno smo se izobraževali za pridobitev certifikata globalnega učitelja L1. Udeleženci smo spoznali tudi koncept globalnih šol ter kreativnost študentov Univerze v Derbyju z dramo Fugees na temo mladoletnih migrantov. Cilje globalnega trajnostnega razvoja učitelji deloma že vključujemo v okviru medpredmetnega povezovanja za soočanje z različnimi izzivi.

Do januarja 2019 bomo sodelujoče šole prispevale svoje primere dobre prakse v skupni produkt z imenom Global Passport.

Robin Dewa

ERASMUS+ IN OTHERS' SHOES, ALTOPASCIO, ITALIJA - Januar 2019

Od 21.-24.januarja je potekalo novo srečanje in usposabljanje sodelujočih šol in organizacij v okviru projekta Erasmus+ In Others’ Shoes, in sicer tokrat v Altopasciu  v Toskani, Ialija. Pregledali smo dosedanje aktivnosti projekta in izbrali primere dobrih praks pri delu z učenci za naš končni produkt. Sodelujoči učitelji smo uspešno končali usposabljanje in dosegli  uradni britanski certifikat prvega nivoja globalnega učitelja  ( Level 1 Global Teacher Award), ki nam ga je v imenu Konzorcija centrov razvojnega izobraževanja  ( Consortium of Development Education Centres ) podelila organizacija Craven DEC.

S tem je postala OŠ Vič prva osnovna šola v Sloveniji z uradnim certifikatom globalnega učitelja, ki sva ga prejela skupaj s profesorico Ireno Koncilja.

OŠ Vič je tudi dobila možnost z nekaj dodatnega dela postati prva globalna šola iz Slovenije.

Z aktivnostmi bomo nadaljevali tudi preko bloga In Others’ Shoes, nadaljevalni nivo globalnega učenja ponovno z britansko NVO Global Education Derby pa poteka v novem Erasmus+ Ka201 projektu Thinking Otherwise ( Razmišljati drugače), ki uradno poteka od decembra 2018.

 

Robin Dewa, koordinator Erasmus+ In Others’ Shoes za OŠ Vič

Drugo delovno srečanje in obenem usposabljanje - Januar 2018

Drugo delovno srečanje in obenem usposabljanje v okviru projekta Erasmus+ In Others’ Shoes je potekalo od 22. do 26. januarja v Derbyju, Velika Britanija, kjer nas je gostila tamkajšnja koordinacijska organizacija Global Education Derby.  Tokrat sta se srečanja in usposabljanja udeležila po dva predstavnika iz gostujočih držav.

Tema izobraževanja in usposabljanja je bila filozofija za otroke s predavateljico dr. Flick Dunckley ter usposabljanje za certifikat globalnega učitelja s predavateljico prof. Liz Roodhouse iz Creven DEC.  Preko praktičnih oblik dela v skupinah, ki smo jih udeleženci imeli v okviru usposabljanja, smo  lahko spoznali celostne koncepte izobraževanja, ki potekajo v Veliki Britaniji . Sedaj bomo preko projektnega dela z učenci teorijo lahko spravili tudi v prakso.  Naslednje delovno srečanje ter usposabljanje predstavnikov sodelujočih šol v okviru Erasmus+ In others’ shoes bo potekalo prav tako v Derbyju od 8. do 11.maja 2018.

Irena Koncilja, Robin Dewa

Projekt globalnega učenja In Others' Shoes

V okviru srečanja Kluba učiteljev globalnega učenja na OŠ Vič v četrtek 27.9. ob 17h  bo skupaj z evropskim projektom Trajnostna Evropa za vse, ki ga financira Evropska unija,  predstavljen tudi projekt globalnega učenja In Others’ Shoes, ki ga izvajamo na OŠ Vič v okviru Erasmus+.

Robin Dewa

(Obiskano 342 krat, današnjih obiskov 1)