logo_echildart

Uradna stran projekta: www.echildart.com

 

MEDNARODNI PROJEKT Erasmus+ ECHILDART – VSAK OTROK JE UMETNIK

Naša šola bo od novembra 2014 do septembra 2017 sodelovala v evropskem programu sodelovanja Erasmus + (strateška partnerstva). Sodelovali bomo pri projektu ECHILDART – VSAK OTROK JE UMETNIK. Projekt se bo izvajal v partnerstvu šestih šol iz Bolgarije (Sofia), Madžarske (Vezto), Francije (Ste-Marie-aux-Mines), Poljske(Byalistock), Slovenije (Ljubljana) in Turčije (Tarsus) z otroki starimi od 6 – 15 let.

Namen mednarodnega projekta ECHILDART je dovoliti otroku, učencu, da goji, razvija in izraža umetniško plat svoje osebnosti.

V šolskih sistemih izražanje in razvoj umetniške senzibilnosti vedno bolj bledi. S strategijami učenja in poučevanja ter promocijskimi aktivnostmi želimo pozitivno razvijati pogled učencev, učiteljev in  staršev na vizualno umetnost.

S spoznavanjem in razlikovanjem različnih kategorij umetniških del, z izražanjem čustev ob vizualni umetnosti, s spoznavanjem umetniških in kulturnih elementov različnih dežel ter z likovnim izražanjem bo umetnik v vsakem otroku še naprej rastel, se razvijal in predvsem … vztrajal.

Uradna stran projekta: www.echildart.com

Marja Panker, koordinatorka projekta

PROJEKT VSAK OTROK JE UMETNIK

Razstava v knjižnici Prežihovega Voranca - september 2015
Koledar - Vsak otrok je umetnik

V koledarju za leto 2016 je zbranih nekaj del, ki so nastala v okviru projekta Erasmus+ Vsak otrok je umetnik.

Koledar_2016

Želimo vam uspešno, ustvarjalno in navdihujoče leto 2016!

Učiteljice projektnega tima Vsak otrok je umetnik

 

Poročilo o projektu ECHILDART v šol. l. 2014/15

Zala Gregorič iz 5. a  je napisala zanimivo poročilo o delu v lanskem šolskem letu. Svoje poročilo je prebrala na odprtju razstave likovnih del v knjižnici Prežihov Voranc. V svojem zapisu je natančno opisala vse, kar se je lani dogajalo v njenem razredu v okviru projekta Vsak otrok je umetnik.

Zala Gregorič – Poročilo o delu

Marja Panker

ZBIRKA UČNIH PRIPRAV VSEH DRŽAV

Zbirka učnih priprav vseh držav

BILTENI PROJEKTA

FOTOALBUM NAŠIH UMETNIN

Photo Album of Art Works

PROJEKTNI SESTANKI

Obisk skupine učiteljev iz naših partnerskih držav - November 2014

V okviru projekta Erasmus+ Vsak otrok je umetnik smo konec novembra gostili skupino učiteljev iz naših partnerskih držav.

Projektni sestanek se je začel v četrtek, 27. 11. V petek dopoldne so učitelji obiskali obe šoli.

Najprej smo jih sprejeli na Tržaški, kjer smo jih pogostili s testenimi ptički in jabolki. Ptički so simbol naše šole, z jabolki pa smo jim zaželeli veliko zdravja. Sledil je nastop otroškega pevskega zbora pod vodstvom mentorice Tadeje Železnikar, učenec Žan iz 5. b razreda je zaigral dve ljudski pesmi na kitaro, folklorniki pa so ob spremljavi harmonike Žana Jeriča zaplesali venček slovenskih ljudskih plesov.

Po toplem sprejemu so si tuji učitelji ogledali pouk na Tržaški. V 5. A so si lahko ogledali praktični pouk, saj so učenci izvajali poskuse. V 5. B so se učenci predstavili z italijanskim in madžarskim plesom, gostom so zapeli tudi slovensko himno. Učenci 5. C razreda so jim predstavili klekljanje, ogledali pa so si tudi pouk likovne umetnosti, saj so učenci ravno zgibali iz papirja maske. V 4. B jim je učenec Domen zaigral na klavir. 4. A jim je zapel Viško himno. Ogled pouka in šole so zaključili v 2. C, kjer so jim učenci zapeli Čuk se je oženil.

Sledili so delovni sestanki, kjer smo se dogovarjali o poteku projekta, ki bo trajal tri leta. V tem času bomo tudi mi obiskali njihove države, na Madžarsko in v Francijo pa bodo šili tudi nekateri naši učenci.

V soboto dopoldne nas je prijazno sprejel župan gospod Zoran Janković. Za vsakega gosta je našel nekaj prijaznih besed, pokazal pa nam je tudi Mestno hišo. Županu gospodu Zoranu Jankoviću smo se toplo zahvalili za čas, ki si ga je vzel za nas. Po obisku Mestne hiše smo goste popeljali po Ljubljani. Vodič nam je povedal veliko zanimivih stvari o pomembnih zgradbah v našem mestu. Po ogledu so ponovno sledili sestanki.

Naše srečanje smo zaključili v Hostlu Celica, kjer smo si ogledali umetniško prenovo starega vojaškega zapora.

Naše srečanje se je tako zaključilo z razmišljanjem o arhitekturi in urbani umetnosti, saj je to tema, o kateri bomo v Sloveniji še posebej namenili veliko pozornosti. Arhitektura in urbana umetnost sta naši izbrani temi v tem projektu.

V februarju bodo učence naše šole in tri naše učiteljice gostili Madžari. V kraju Vesztő bomo teden dni pred počitnicami spoznavali Madžarsko, se učili o slikarstvu, spoznavali madžarske umetnike in njihova dela. Likovni pouk pa bodo na Madžarskem poučevale tudi naše učiteljice!

Slike: Necip Durak

Marja Panker,

koordinatorka projekta

Erasmus+ Projektni sestanek Bolgarija - Februar 2016

Tri učiteljice smo se od 25. do 28. 2. udeležile projektnega sestanka v Bolgariji, v Sofiji. Evalirali smo projekt Vsak otrok je umetnik ter namenili veliko pozornosti vsem materialom, ki so in še bodo nastali v času našega projekta. Uspeli smo si ogledati tudi pouk na partnerski šoli 88. Dimitar Popnikov.

Jerneja Bergant Belaj

TEKSTILNA UMETNOST

Delavnica patchworka v 2. C razredu - Maj 2015

Učenci 2. c razreda so v okviru projekta Vsak otrok je umetnik – Echildart ustvarili razredni patchwork Morje.

 

V četrtek, 14. 5. 2015 nas je obiskala Jolanda Borič, ki se s patchworkom ukvarja že več kot 20 let. Razložila nam je, kaj je to patchwork ter pokazala nekaj svojih izdelkov. Za rezanje blaga je uporabila posebno orodje (poseben okrogel nož ter podlago), nato pa razložila, kako bomo izdelali patchwork. Vsak učenec je na košček blaga prišil ribo iz filca ter ji za oko prišil gumb. Na blago smo prišili tudi jadrnice in sonce. Učiteljica je vse skupaj zašila in naše Morje že krasi učilnico 2. c razreda!

Marja Panker
Delavnica patchworka pri izbirnem predmetu likovno snovanje– september 2015

V okviru projekta ERASMUS + Echildart nas je v mesecu septembru obiskala umetnica Renata Bedene, ki se ukvarja z ustvarjanjem umetniških krpank.

Leta 2009 je za tapiserijo z naslovom »Liberation of heart« prejela drugo nagrado na 15.mednarodni razstavi-European Patchwork Meeting v Ste Marie-aux-Mines, Francija.

Po ogledu in analizi originalnih krpank so učenci pri predmetu likovno snovanje iz različnih vrst blaga oblikovali abstraktno kompozicijo.

Spoznavali so aspekte povezanosti glasbenega in likovnega jezika (harmonija, ritem, kontrast, kompozicija, ton (svetlostni ton ali valeur), slikanje na glasbeno temo, skladanje na slikovne predloge.

Nastala je krpanka – Črno in barve

Krpanka

Veronika Klošak

Delavnice patchworka z Jolando Borič

Z ustavrjalko gospo Jolando Borič smo v okviru projekta Vsak otrok je umetnik večkrat sodelovali. Z učenci je izvedla več delavnic. Tako so učenci izdelali stenske tapiserije ter krpanke Ljubljana, Slovenija, Morje, Pomlad in Zima.

Marja Panker

 

URBANA UMETNOST IN ARHITEKTURA

Po sledeh arhitekta Jožeta Plečnika - maj 2016

V torek, 10. 5. 2016, smo si učenci 4. c in 4. d razreda ogledali pomembne arhitekturne sledi, s katerimi je arhitekt Jože Plečnik zaznamoval Ljubljano. Slušatelji študijskega programa Trgi, ulice in stavbe okoli nas na Univerzi za tretje življenjsko obdobje so nas z mentorico Meto Kutin vodili po zanimivi učni poti.

Ogled Plečnikove dediščine je potekalo v okviru projekta Echildart.


Zapisali Jerneja Bergant Belaj in Tina Klopčič Dobrić

Arhitekturna delavnica Nebotičniki - April 2016

V torek, 19. in 26. 4. 2016 smo imeli v okviru projekta Echildart v 4. c in 4. d arhitekturno delavnico Nebotičniki. V prvem delu delavnice so otroci uživali ob spoznavanju načina gradnje nebotičnikov skozi stoletja, spoznali katere zgradbe so najvišje na svetu in kakšne še nameravajo zgraditi. Največ pa so izvedeli o Nebotičniku v Ljubljani, ki je dolgo veljal za najvišjo zgradbo v JV Evropi.

V drugem delu so opazovali, kako lahko s pomočjo stiripornih gradnikov in zobotrebcev na različne načine zgradijo stolpnice.

Tudi sami so v skupinah sodelovali pri izgradnji najvišje, najtrdnejše in najbolj izvirno zgrajene stolpnice. Kako jim je uspelo si lahko ogledate na fotografijah.

Veseli smo, da smo lahko uživali v odlično pripravljeni delavnici, ki sta jo vodili arhitektki ga. Meta Kutin in ga. Nataša Jesenšek Koder iz Arhitekturic.

Zapisali: Jerneja Bergant Belaj in Tina Klopčič Dobrić

 

Arhitekturice so nam približale arhitekturo - februar 2016

Učenci 1. C in 1. D razreda so v januarju in februarju spoznavali arhitekuro, ki je trenutna tema projekta Vsak otrok je umetnik.

Arhitektki Meta Kutin in Nataša Koder iz Arhitekturic – arhitekturnih ustvarjalnic sta nam predstavili stebre. V delavnici » Veš, kaj je steber?« smo se naučili, kaj je steber, za kaj jih imamo in preizkusili, kako je biti steber.  Izdelali smo tudi fasade različnih zgradb in vanje vpletli stebre. Tako fasade našega gasilskega doma, policijske postaje, hotela, šole … krasijo stebri.


Marja Panker

FOTOGRAFIJA

Fotografirali smo - 20.4.2017

V okviru projekta Erazmus + smo včeraj učenci 4. A in 4. C  v dveh urah likovne vzgoje spoznali zgodovino fotografije, sami doživeli, kako je stati v temni sobi – cameri obscuri in opazovati, kako se skozi zračno lečo izriše dvakrat obrnjena slika okna na sosednji strani stene. Na šolskem igrišču smo s pomočjo fotografa Matevža Patanostra fotografirali s preprosto camero obscuro. Najprej smo izmerili moč svetlobe in tako določili čas osvetlitve, potem pa smo po skupinah fotografirali. Ob ustvarjanju  smo uživali. Nastale so zanimive fotografije.

Jerneja Bergant Belaj in Tina Klopčič Dobrić

Erasmus+ - Gostovanje na Poljskem od 26. 3. do 1. 4.2017
OBISK JAKOPIČEVE GALERIJE - Oktober 2015

V okviru projekta Echildart smo z učenci 4. C in 4. D v mesecu oktobru obiskali Galerijo Jakopič, kjer smo se spoznali z zgodovino fotografije. Kustosinja nas je seznanila z načinom nastajanja fotograma in z umetnico, ki je cianotipijo prva uporabila za knjigo s fotografijami rastlin. Nato so učenci na delavnici cianotipije izdelali vsak svoj izdelek.

Tina Klopčič Dobrič in Jerneja Bergant Belaj

Delavnice cianotipije - December 2015

Decembra 2015 je našo šolo obiskal fotograf Matevž Paternoster. Učencem višjih razredov je razložil in pokazal, kaj je to cianotipija. Učenci so sami naredili nekaj “fotografij” – cianotipij. Svoje slike so uporabili za izdelavo novoletnih voščilnic, ki so jih prodajali na dobrodelnem bazarju.

Marja Panker

KIPARSTVO

Kiparska razstava učencev 4. A in 4. B - Maj 2015

Vabljeni na razstavo kipov, ki so jih izdelali učenci 4. A in 4. B razreda pod mentorstvom učiteljic Jerneje Bergant Belaj in Tine Klopčič Dobrić.

 

Izdelki, ki si jih lahko ogledate v avli šole na Tržaški, so nastali v okviru projekta Vsak otrok je umetnik – Echildart. Učenci so ustvarjali iz žice in gline in ob tem spoznavali slovenske in tuje kiparje.


Vabljeni k ogledu!

 

Marja Panker

Gostovanje v BolgarijI - Maj 2015

V okviru projekta Erasmus+  Vsak otrok je umetnik, je v času od 24.5 do 30.5. potekala mobilnost v Bolgarijo. Srečanja, ki je potekalo na 88. osnovni šoli v glavnem mestu, v Sofiji, so se iz naše šole udeležile učiteljice Marja Panker, Jerneja Bergant Belaj in Marija Kus.

Tokratna tema je bilo kiparstvo. Srečali smo se z bolgarskim priznanim kiparjem, ki je predstavil svoje skulpture.

Učitelji iz vseh sodelujočih držav so poučevali likovno umetnost bolgarske otroke in gostujoče otroke iz Madžarske, Turčije, Poljske in Francije.

Iz naše šole je uro pripravila učiteljica Jerneja Bergant Belaj ob pomoči obeh učiteljic. Predstavila je slovenskega kiparja Janeza Boljko, pri sami uri pa so učenci ustvarjali skulpture iz žice, ki jih je navdahnil ameriški kipar Alexander Calder.

V okviru projekta smo obiskali tudi Novo bolgarsko univerzo, kjer so potekale delavnice oblikovanja gline. Ogledali smo si tudi njihovo galerijo in ostale prostore univerze. Bili smo zelo navdušeni.

Obiskali smo tudi staro bolgarsko mesto Plovdiv, kjer smo si ogledali stari del mesta in rimsko gledališče.

Ogledali smo si muzej Bolgarske zgodovine, kjer smo se na kratko seznanili s pomembnimi dogodki v bolgarski zgodovini, in si ogledali bogate najdbe s tega področja. V muzeju so svoje izdelke razstavljali tudi dijaki srednje kamnoseške šole v Bolgariji.

Ob koncu smo na projektnem sestanku analizirali naše delo v Bolgariji in načrtovali naslednjo mobilnost, ki bo v septembru, v kraju Sainte Marie aux Mines v Franciji.


Marija Kus

Slike: Marja Panker

Obisk kiparske razstave Stojana Batiča - Junij 2015

V okviru projekta Erasmus + smo si v mesecu juniju učenci 4. A in 4. B razreda ogledali kiparsko razstavo Stojana Batiča v Jakopičevi galeriji. Udeležili smo se tudi delavnice pod vodstvom mladega kiparja, ki nam je predstavil svoj poklic, materiale in orodja, ki jih pri delu uporablja. Vsak učenec je v glino odtiskoval različne predmete in tako je nastal globoki relief, v katerega smo ulili mavec. Ko se je mavec strdil, so izdelke razstavili v njihovi galeriji, kjer bodo na ogled do septembra.


Marja Panker

LAND ART

SLIKARSTVO

2.C obiskal Mestno galerijo Ljubljana - Maj 2015

Učenci 2.c razreda smo v petek, 15. 5. 2015, obiskali Mestno galerijo Ljubljana, kjer smo imeli delavnice ob razstavi Primeri smeha v umetnosti.

 

Razstava Primeri smeha v umetnosti poskuša odgovoriti na vprašanja zakaj, kako, čemu, na kakšne načine in koliko se v likovni umetnosti pojavljajo podobe, ki lahko izzovejo smeh. Kaj nam sporočajo smešne podobe, kaj pomenijo? Izbor umetniških del je raznolik – slike, instalacije, fotografije, stripi in kipi.

Učenci so ob odličnem vodenju sami ustvarili svoj kratek strip, spoznali, kaj je fotografija, opazovali instalacije in slike, z gibanjem poskušali ponazoriti figure s slik ter ustvarili svoj kolaž. Ob vsem smo se zabavali, se veliko naučili in bili zelo ustvarjalni.


Marja Panker

Slikarska razstava - Marec 2015

SLIKARSKA RAZSTAVA DEL, KI SO NASTALA V OKVIRU PROJEKTA VSAK OTROK JE UMETNIK

Marja Panker

Razstava slikarskih del v poslovalnici NLB v Trnovem - November 2015

Od 10. novembra do 14. decembra 2015 smo v poslovalnici NLB v Trnovem razstavljali slikarska dela, ki so nastala v šolskem letu 2014/15. S tem smo približali naš projekt  ter ustvarjanje naših učencev širši publiki.

Marja Panker

Spoznavanje slikarjev - Januar 2015

V okviru projekta Erasmus + Vsak otrok je umetnik so učenci od novembra spoznavali slikarje in poustvarjali njihova dela.

Učenci v 2. C razredu so poustvarjali sliko Zvezdna noč slikarja Vincenta van Gogha ter sliko slikarja Marka Pernharta Gorica ob Vrbskem jezeru.

Učenci 4. A in 4. B so spoznavali dela slikarke Ivane Kobilca ter slikarja Mateja Sternena. Ob njunih delih so tudi sami slikali Kofetarico in Rdeči parazol.

Na panojih na Tržaški si lahko ogledate razstavljena dela.


Marja Panker, koordinatorka projekta

Razstava v knjižnici Prežihovega Vornca - september 2015
(Obiskano 802 krat, današnjih obiskov 1)